Styl życia, a alergia i alergiczny nieżyt nosa

Specjalista otolaryngolog

Styl życia, a alergia i alergiczny nieżyt nosa

Alergia – co to takiego?

Alergiczny nieżyt nosa to stan zapalny obejmujący śluzówki nosa i zatok, wywołany wziewnymi alergenami (takimi jak pyłki traw, drzew – brzoza, leszczyna).

Choroby alergiczne, w tym alergiczny nieżyt nosa, to wszechobecny element współczesnego życia. Częstość ich występowania wzrasta w populacji w zastraszającym tempie. Przyczyną takiego stanu rzeczy są czynniki genetyczne, ale i środowiskowe. To na te ostatnie możemy wpłynąć swoim postępowaniem. Oczywiście trzonem terapii pozostaje interwencja farmakologiczna, a styl życia traktujemy jako profilaktykę i element wspomagający cały proces leczenia.

Interwencje w styl życia, które pomogą w walce z alergią

1. Kwasy tłuszczowe Omega-3

Spożywanie kwasów Omega-3 wpływa na kompozycję błon komórkowych (zmniejszenie stosunku Omega-6 do Omega-3) i wywołuje działanie przeciwzapalne przez zmniejszenie ilości substratów do produkcji mediatorów stanu zapalnego np. leukotrienów. (1,2) 

Poziom zahamowania produkcji leukotrienów przez taką modyfikację jest porównywalny do leków np. zileutonu (lek niedostępny w Polsce). (3) 

Zwiększone spożycie Omega-3 (tłuste ryby, tran, siemię lniane świeżo mielone, olej lniany, orzechy włoskie, suplementy) to skuteczna interwencja kliniczna w styl życia. (4)

2. Potencjał przeciwutleniający z pożywienia

Dzieci jedzące więcej witaminy C cierpią na mniej objawów alergicznego nieżytu nosa. (5)

 Spożywanie jabłek i duża zawartość selenu (orzechy brazylijskie, rośliny strączkowe, jaja, wątróbka) w diecie wiążą się z mniejszym rozpowszechnieniem astmy u tych osób. (6) 

Wyższe spożycie gotowanych warzyw, pomidorów i świeżych owoców (szczególnie cytrusów) związane jest z załagodzeniem objawów duszności i świszczącego oddechu. W tym samym badaniu wykazano, że spożywanie chleba, masła i margaryny intensyfikuje powyższe objawy. (7)

3. Wykluczanie alergenów z diety

Powszechnie wiadomo, że restrykcje dietetyczne są użyteczne, gdy pacjent cierpi na alergie pokarmowe. Okazuje się jednak, że wykluczenie produktów mlecznych może mieć sens również w przypadku alergii dróg oddechowych. Niektóre typy mleka (od określonych w badaniu ras krów) zawierają białko (β-CM-7), które stymuluje gruczoły śluzowe w układzie pokarmowym. (8) 

Te same gruczoły odnaleziono w górnych i dolnych drogach oddechowych, gdzie spożycie mleka może potencjalnie zwiększać produkcję śluzu i wpływać na jakość oddychania. Krótka próba unikania nabiału (4-6 tygodni) może być pomocna w rozpoznaniu, czy zachodzi u nas ta zależność.

Jeśli zmagasz się z przewlekłym katarem lub masz inny laryngologiczny problem:

📖Literatura:
1 – Lee T.H., Hoover R.L., Williams J.D., et al: Effect of dietary enrichment with eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on in vitro neutrophil and monocyte leukotriene generation and neutrophil function. N Engl J Med 1985; 312: pp. 1217-1223
2 – Arm J.P., Horton C.E., Mencia-Huerta J.M., et al: Effect of dietary supplementation with fish oil lipids on mild asthma. Thorax 1988; 43: pp. 84-92
3 – Horwitz R.: Controlling asthma: the role of nutrition. Explore (NY) 2005; 1: pp. 393-395
4 – Miyata J., and Arita M.: Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int 2015; 64: pp. 27-34
5 – Seo J., Kwon S., Lee S., et al: Association of antioxidants with allergic rhinitis in children from seoul. Allergy Asthma Immunol Res 2013; 5: pp. 81-87
6 – Shaheen S.O., Sterne J.A.C., Thompson R., et al: Dietary antioxidants and asthma in adults: population-based case-control study. Am J Respir Crit Care Med 2001; 164: pp. 1823-1828
7 – Farchi S., Forastiere F., Agabiti N., et al: Dietary factors associated with wheezing and allergic rhinitis in children. Eur Respir J 2003; 22: pp. 772-780
8 – Zoghbi S., Trompette A., Claustre J., et al: Beta-Casomorphin-7 regulates the secretion and expression of gastrointestinal mucins through a mu-opioid pathway. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2006; 290: pp. G1105-G1113